WIE WAS WENDELMOET CLAESDOCHTER? Wendelmoet Claesdochter was de eerste vrouw in Holland die werd veroordeeld tot de brandstapel. Zij is geboren op 1 mei 1490 in Monnickendam. Tenminste, als we Jan Mens mogen geloven, schrijver van het boek “De witte vrouw”. Haar exacte geboortedatum is niet bekend. Wel bekend is de dag van haar overlijden, 20 november 1527 in Den Haag. Volgens deze data zou Wendelmoet slechts 37 jaar zijn geworden. Ook van haar ouders weten wij niets. Was zij de dochter van een landman, een visser of een koopman? En wie was haar moeder. Wendelmoet was de dochter van ene Claes. En ook hier houdt de kennis over haar achtergrond op. Wendelmoet werd gearresteerd omdat zij getuige zou zijn geweest bij een Lutherse bruiloft. Omdat er zo weinig over het leven van Wendelmoet Claesdochter bekend is kunnen wij er van uitgaan dat zij behoorde tot de lagere burgerij. Deze bevolkingsgroep was absoluut niet interessant genoeg om hun persoonlijke geschiedenissen aan het papier toe te vertrouwen. De enige schriftelijke neerslag die wel bewaard is gebleven is een gedeelte van het verhoor onder leiding van deken-pastoor, onder-inquisiteur Pieter van der Goude uit Naaldwijk. Dit verhoor begon op 18 november 1527 in de Gevangenpoort in Den Haag en eindigde twee dagen laten met haar openbare terechtstelling aldaar. Waarbij kan worden opgemerkt dat Wendelmoet veroordeeld is als ketter, dus niet als Lutherane of sacramentiste. En waarschijnlijk was zij meer in de ban van de leer van de Zwitser Huldrych Zwingli dan in die van Maarten Luther. Alles wat u leest en het publiek ziet is fantasie. Pure fantasie. De namen van de meeste personages rondom Wendelmoet zijn verzonnen. Dit geld ook voor de verschillende situaties waarin Wendelmoet en haar vriendinnen zich bevinden. Op dat laatste verhoor van 18 november 1527 na. Daar heb ik tijdens het schrijven gebruik gemaakt van de ‘officiële’ bewaarde neerslag. En ook hier heb ik mij, om dramaturgische redenen, enige vrijheden gegund.
Zoals Jan Mens zijn Wendelmoet Claesdochter heeft bedacht, zo heb ik mijn Wendelmoet Claesdochter geschapen. Maar wel met de geest van Wendelmoet, zoals ik haar tijdens het vooronderzoek heb leren kennen, in mijn achterhoofd. Een jonge vrouw die geloofde in haar idealen en haar overtuiging, maar vooral in zichzelf.
Waarom Toneeluitgeverij Vink?
Keuze uit een groot aanbod
Bestel gemakkelijk online
Snelle levering
Bestellingen snel bij u bezorgd
Persoonlijke service
Wij staan graag voor u klaar!
Stel uw vraag
Loading...
Let op!
Wilt u aangeven mbt welke eerdere bestelling/factuur deze (na)bestelling betrekking heeft? Bestelling is anders niet mogelijk. Bel voor informatie eerst 072 5112407 Toneeluitgeverij Vink.